De RES is van, voor en door de regio. Dit komt tot uiting in de manier waarop we samenwerken op regioniveau.
De deelnemende overheden aan de RES zijn de bestuurlijk opdrachtgever van de RES.
De RES is onderdeel van de opgave Circulaire Regio van de Groene Metropoolregio. De opgavemanager Circulaire regio, Michiel Hustinx, is de ambtelijk opdrachtgever van de RES. De (dagelijks) bestuurlijk opdrachtgever van de RES is Maarten van den Bos.
Het regionaal projectteam RES faciliteert de regionale samenwerking op proces en inhoud. Dit team is ondergebracht in de organisatie van de Groene Metropoolregio en wordt geleid door de procesregisseur RES, Ine van den Hurk.
Michiel Hustinx
Opgave manager Circulaire Regio
Maarten van den Bos
Bestuurlijk Opdrachtgever RES
Ine van den Hurk
Procesregisseur RES
Ambtelijke samenwerking
Samenwerking op regionale opgave in werkgroepen en projectgroepen.
Op regioniveau werken de ambtenaren van overheden aan de RES in werkgroepen en projectgroepen. Daardoor kunnen we taken slim verdelen en houden we de vaart erin. De groepen werken vraagstukken uit of bereiden een vraagstuk voor. De groepen zijn samengesteld op basis van expertise. Ze worden geleid en ondersteund door een lid van het regionaal projectteam RES.
Samen afstemmen en sturing geven aan de RES in het Ambtelijk Platform Circulaire Regio.
Het Ambtelijk Platform Circulaire Regio bereidt het Bestuurlijk Platform Circulaire Regio voor. Het Ambtelijk Platform bestaat uit ambtenaren van alle 16 deelnemende gemeenten. Ook sluit de ambtenaar van de provincie en een vertegenwoordiger van de netbeheerder aan. De RES-procesregisseur zit het Ambtelijk Platform voor op de RES onderwerpen.
Bestuurlijke samenwerking
Bestuurlijk Platform Circulaire Regio
De bestuurlijke afstemming vindt plaats in het Bestuurlijke Platform Circulaire Regio. Het bestuurlijk platform bestaat uit de RES-wethouders van de 16 gemeenten, de gedeputeerde, een waterschapbestuurder en een bestuurlijk vertegenwoordiger van de netbeheerder. Naast bestuurlijke afstemming, bepaalt het bestuurlijk platform of stukken, zoals een concept NRD of een concept RES, kunnen worden doorgeleid voor besluitvorming naar de colleges of dagelijks besturen van deelnemende gemeenten, provincie en waterschappen. Besluitvorming over voorstellen vindt altijd plaats door deelnemende overheden op de voor hen gebruikelijke wijze.
Dimitri Horsthuis-Tangelder, zit het Bestuurlijk Platform Circulaire Regio voor op de RES-onderwerpen.
Samenwerking regionaal belanghebbenden
Regionale Adviestafel
Vanaf april 2024 zijn de regionaal belanghebbenden structureel vertegenwoordigd binnen de RES in de Regionale Adviestafel; een platform om met elkaar in overleg te gaan over de energiestrategie. De belangengroepen geven via de Regionale Adviestafel gevraagd en ongevraagd advies aan het ambtelijk en bestuurlijk platform en het regionale projectteam RES. Bij besluitvorming door het BPCR kan de adviestafel een formeel advies uitbrengen. De leden worden tussentijds tijdig geïnformeerd en betrokken bij ontwikkelingen binnen de RES.
De Regionale Adviestafel komt circa vier keer per jaar bij elkaar voor overleg met elkaar, de bestuurlijk trekker en procesregisseur.
Onderstaande belangengroepen maken op dit moment deel uit van de adviestafel:
- RES-vertegenwoordigers van de energiecoöperaties
- Vereniging Natuur en Milieufederatie Gelderland
- LTO Noord
- JongRES
- Gelders Energie Akkoord
- VNO-NCW Midden
- Nederlandse Vereniging Duurzame Energie
- Woonkr8 (samenwerking woningcorporaties)
Ben je (bestuurs)lid van een belangengroep die actief is in de RES-regio Arnhem-Nijmegen op het gebied van de energie- en/of warmtetransitie? En wil je aansluiten bij de Regionale Adviestafel? Neem dan contact op via res@gmr.nl