• RES
  • Regionaal Uitvoeringsagenda Netcongestie

Regionaal Uitvoeringsagenda Netcongestie

Wat is het regionaal uitvoeringsprogramma?
Het regionale uitvoeringsprogramma is het resultaat van het doorlopen van een stappenplan van regionaal integraal programmeren. Het beschrijft de belangrijkste acties, initiatieven en projecten waar de regio de komende jaren op kan inzetten om de toekomstige verwachte netimpact voor de regio te reduceren, en vorm kan geven aan het toekomstige regionale energiesysteem. Daarbij is rekening gehouden met parallel lopende trajecten, zoals bijvoorbeeld het Actieplan Netcongestie Gelderland en de provinciale energievisie Gelderland 1.0. Dit uitvoeringsprogramma wordt jaarlijks herijkt.

Hoe zijn we tot dit programma gekomen?
De kick-off van het programmeertraject voor de GMR vond plaats op 2 oktober 2023. Daarin is de aanpak toegelicht, inclusief de te nemen stappen en ieders rol daarin. Vervolgens is er gewerkt aan een gemeenschappelijke feitenbasis (stap 1). In deze stap is intensief data uitgewisseld met gemeenten uit de regio over de belangrijkste ontwikkelingen binnen m.n. de gebouwde omgeving, mobiliteit, opwekprojecten, bedrijventerreinen en industrie en glastuinbouw. Vervolgens is de impact van deze ontwikkelingen in kaart gebracht door Liander, op onderstation-niveau (stap 2). In stap 3 zijn we op zoek gegaan naar slimme ontwerpkeuzes (of maatregelen) om de impact te reduceren. De geïdentificeerde acties, maatregelen of projecten zijn opgenomen in dit uitvoeringsprogramma.

Van wie is dit regionaal uitvoeringsprogramma?
Het traject om te komen tot dit uitvoeringsprogramma is geïnitieerd en begeleid door Liander in samenwerking met de GMR en de RES Arnhem-Nijmegen. Echter, de inhoud is in samenwerking met de gemeenten, regio en provincie tot stand gekomen. Alle betrokken partijen zijn – afhankelijk van de geïdentificeerde acties in het programma, eigenaar van de inhoud en verantwoordelijk voor de uitvoering ervan. Het slagen van dit proces vraagt nadrukkelijk een gezamenlijke inspanning.

Wat staat er in dit uitvoeringsprogramma?

Dit regionaal uitvoeringsprogramma is opgebouwd uit vier programmalijnen:

  1. Netbewuste nieuwbouw
  2. Netbewuste warmtetransitie van de bestaande bouw en glastuinbouw
  3. Koppeling van vraag en aanbod en buffering van energie in de regio
  4. Zet in op efficiëntere inzet van grootschalige opwek

In elke programmalijn zijn de acties genoemd en is een actiehouder aangewezen, ook is inzichtelijk gemaakt wat er nodig is om deze acties uit te voeren (randvoorwaarden en benodigde inzet).