In de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen wordt hard gewerkt aan het verbeteren van de dienstverlening voor het midden- en kleinbedrijf (mkb). In een reeks van bijeenkomsten zijn er inmiddels belangrijke stappen gezet om een toegankelijk netwerk voor ondernemers te ontwikkelen. Het traject is gericht op een beter afgestemde dienstverlening, waarbij mkb’ers eenvoudiger de ondersteuning vinden die ze nodig hebben.
Doelstellingen en aanpak
Het traject is begonnen met een eerste verkenning van de knelpunten en behoeften van mkb-bedrijven. Vervolgens is er gekeken hoe andere regio’s hun dienstverlening organiseren en is een inventarisatie gemaakt van het huidige aanbod. Op basis van deze kennis is een onderzoek opgezet, waarbij verschillende belanghebbenden zich hebben gecommitteerd aan het traject. Uiteindelijk is een onderzoeksaanvraag (RAAK) ingediend, ondersteund door 11 stakeholders die met hun handtekening hun betrokkenheid hebben bevestigd. Het doel van deze aanvraag is om aanvullende middelen te verwerven en samen nieuwe inzichten op te doen, met name naar de (latente) vraag van de mkb’er.
Daarnaast is er een begin gemaakt met de opzet van een zogenaamd ‘no wrong door’-systeem. Dit systeem helpt ondernemers de juiste weg te vinden, ongeacht via welke deur ze naar binnen stappen. De Kamer van Koophandel (KVK) speelt hierin een belangrijke rol en is begonnen met workshops om de doorverwijzing binnen de dienstverlening te verbeteren. Om dit te ondersteunen, is er ook een proefversie van een nieuwe tool ontwikkeld die ondernemers en medewerkers helpt bij het vinden van passende oplossingen en advies.
Werkgroepen en samenwerking
Het project is opgedeeld in vijf werkgroepen, elk met een specifieke focus en samengesteld uit zowel ambtenaren als externe stakeholders. De werkgroepen zijn:
1. Onderzoek: Deze groep is verantwoordelijk voor het verder uitwerken van het onderzoek en het verzamelen van data om het traject richting mkb’ers te ondersteunen.
2. Gericht doorverwijzen: Hier ligt de focus op het verbeteren van doorverwijzingen naar de juiste ondersteuning en advies voor ondernemers volgens het “no wrong door” principe.
3. Strategische planning: Deze groep werkt aan een lange-termijnvisie en strategische koers voor de dienstverlening. In deze groep wordt o.a. bepaald welke onderwerpen prioriteit krijgen.
4. Aanbod: Het inventariseren en in kaart brengen van het bestaande aanbod van diensten voor mkb-bedrijven en het identificeren van mogelijkheden voor aanvulling.
5. Leren van andere regio’s: In deze werkgroep wordt kennis uitgewisseld met andere regio’s om te leren van hun ervaringen en succesfactoren.
Elke werkgroep wordt geleid door een duo van een ambtelijke trekker en een inhoudelijke stakeholder, waardoor er een sterke verbinding is tussen de uitvoerende partijen en de externe betrokkenen. De input en samenwerking van verschillende partijen zorgt voor een breed gedragen aanpak en maakt het mogelijk om vanuit verschillende invalshoeken tot oplossingen te komen. De Groene metropoolregio is facilitator, aanjager en verbinder van dit traject
Naar een toekomstgerichte mkb-dienstverlening
Met deze stappen is een stevige basis gelegd voor een verbetering van de dienstverlening aan mkb’ers. De betrokkenheid van een breed scala aan stakeholders laat zien dat er een gedeelde ambitie is om ondernemers in de regio effectiever te ondersteunen. In de komende maanden zal de samenwerking verder worden versterkt en worden nieuwe middelen en tools getest, zodat het mkb straks optimaal kan profiteren van een geïntegreerde en toegankelijke dienstverlening.