Welkom in de toekomst!
In onze toekomstvisie zie je hoe onze regio er over honderd jaar uit zou kunnen zien. Dat lijkt nog ver weg. Maar we maken nu al dagelijks keuzes waarmee we de toekomst beïnvloeden.
Daarom is het belangrijk om daar goed over na te denken. En daar over met elkaar in gesprek te gaan. Dat helpt bij het vormen van gedachten en het meewegen van de investeringen die gedaan moeten worden. Daarna kun je passende maatregelen, initiatieven of beleid ontwikkelen.
Vandaag, morgen en overmorgen in onze groene regio
Samen met o.a. Wageningen University & Research keken we in ontwerpateliers naar de ontwikkeling van onze regio op de lange termijn. Dit project noemen we 'Groene Metropoolregio 2120'. We verkenden hoe we als gemeenten op regionaal niveau kunnen samenwerken, ook met onze partners. Om zo stapsgewijs naar een robuuste toekomst te begeleiden, waarbij de balans tussen adaptieve stedelijke ontwikkeling en een goede leefkwaliteit in onze regio behouden blijft.
Tentoonstelling 'Nederland op de tekentafel'
Onze toekomstvisie is te zien bij de tentoonstelling 'Nederland op de tekentafel. 100 toekomstideeën'. Je ziet hier toekomstvisies van vroeger en nu op de ruimtelijke inrichting van Nederland. De Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw viert dit jaar zijn 100-jarig bestaan. Daarom laat het College van Rijksadviseurs samen met het Nieuwe Instituut toekomstvisies van vroeger en nu op de ruimtelijke inrichting van Nederland zien. De tentoonstelling werd begin december 2023 geopend door Rijksbouwmeester Francesco Veenstra. Hij gaf aan hoe belangrijk het is om vooruit te kijken, te leren van het verleden en samen te werken aan een positieve toekomst. Ben je benieuwd? Bezoek de tentoonstelling dan; tot 2 juni 2024 te bewonderen bij het Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.
Het toekomstscenario voor onze regio
Onze regio bestaat uit een reliëf, stuwwallen en een bijzonder rivierengebied. Hoog en droog wonen kan op de Veluwe, maar dat gebied is beschermde natuur. In de rivierdalen wonen veel mensen. En juist daar wordt de kans op overstromingen steeds groter. Deze inzichten nodigen uit om over huidige kaders heen te denken en stappen, en andere keuzes te maken. Dat voorkomt tunnelvisie en biedt de vrijheid om te zoeken naar de beste oplossingen, zonder alle huidige mitsen en maren die het denkproces inperken.
De discussie over de ruimtelijke inrichting van onze regio zal komende jaren in alle hevigheid losbarsten, want we moeten op veel terreinen in actie te komen. Een 2120-rapport als onderlegger helpt om bepaalde keuzes te kunnen onderbouwen. Het helpt om terug te redeneren: welke keuzes maken we, zodat we er straks geen spijt van krijgen? Wat moeten we juist niet doen?