Circulaire regio
De opgave Circulaire regio gaat over het zuiniger en slimmer omgaan met energie, grondstoffen en producten. Hoe kunnen we onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk maken en in balans houden met de andere opgaven die we als regio nastreven, zoals het creëren van voldoende woonruimte, werkgelegenheid en recreatievoorzieningen?
De Circulaire regio heeft vier speerpunten:
Grondstoffen en ketens
Het speerpunt 'grondstoffen en ketens' omvat activiteiten die bijdragen aan de ontwikkeling tot een circulaire topregio. Door zelf zoveel mogelijk circulair in te kopen, geven we graag het goede voorbeeld. Ook samenwerken hoort hierbij.
We ondersteunen waar mogelijk met met het sluiten van grondstof- en productieketens door inzicht te geven in beschikbare grondstoffen. Zo brengen we samen met onze partners circulaire projecten tot bloei. Bekijk het filmpje maar eens en ontdek hoe dit eraan toe gaat bij afvalverwerker ARN.
Circulaire bouw en infra
Eind 2023 bedraagt het aandeel circulair bouwen nog maar 10%. Ook het eerder gehanteerde regionale doel van 25% circulair in 2025 lijkt niet meer haalbaar. Dit komt doordat deze projecten al in voorbereiding zijn. Dat kan en moet beter.
Gelukkig komt er steeds meer verandering in. Wist u dat het bouwen met 50% circulaire materialen nu al technisch goed mogelijk is? Door circulaire bouw te stimuleren, wordt deze vorm de nieuwe standaard. Willen we in 2030 met 50% circulaire grondstoffen bouwen? Dan moeten we het nu op de agenda zetten.
Projecten binnen dit speerpunt:
Toekomstbestendig Bouwen Conceptueel Circulair Bouwen Circulaire Grond-, Weg- en WaterbouwWater en klimaatadaptatie
Hoe kunnen we water beter opvangen, vasthouden en hergebruiken? Welke maatregelen zorgen voor minder wateroverlast, droogte en/of hittestress? De afgelopen jaren is al veel werk verzet om nog beter te leven met water. We vergroenen bebouwd gebied in stad en dorp. Ook leren we steeds beter klimaatbestendig en watervriendelijk te bouwen.
Energietransitie
We schakelen steeds meer over naar duurzame vormen van energie. Dit is geen eenvoudige klus. De energietransitie is alleen mogelijk als we meerdere oplossingen benutten. Dat betekent isoleren, warmte hergebruiken, duurzaam stroom opwekken én zelf als overheid het goede voorbeeld geven. Zo ondersteunen we gemeenten om fossiele brandstoffen uit te faseren. Daarnaast zetten we ons programma Regionale Energietransitie (RES) de komende jaren door.
DeCarb-Pro
Het project DeCarb-Pro richt zich op het verminderen van de CO2-uitstoot via inkoop door gemeenten. Via dit project gaan we in samenwerking met meerdere andere Europese organisaties een toolbox met CO2-beprijzings- en inkoopinstrumenten ontwikkelen en toepassen.
Contactpersonen Circulaire regio
Bestuurlijk opdrachtgever