• Actueel
  • Zonne- en windenergie realiseren met een plus voor de natuur
Datum: 08 december 2024

Actueel

Zonne- en windenergie realiseren met een plus voor de natuur

Vanaf 2025 worden extra eisen gesteld om in aanmerking te komen voor SDE++ bij zonneparken. Eén van de voorwaarden is dat er van bovenaf gezien minimaal 25% open ruimte tussen de panelenrijen moet zijn. Dat is dus éxclusief de rand rondom het panelenveld en de verdere landschappelijke inpassing. Andere voorwaarden zijn samen te vatten als: een inrichtingsplan, een beheerplan, een nulmeting en monitoring die alle gericht zijn op tenminste behoud van de bodemkwaliteit, de waterkwaliteit en de ecologische kwaliteit. Voorzover deze randvoorwaarden kostenverhogend zijn, wordt het SDE++-bedrag ook wat opgehoogd.  

Voor windenergie worden dergelijke extra eisen níet gesteld. Wel zijn sinds kort de kosten voor detectievoorzieningen opgenomen in het basisbedrag van de SDE++. Het gaat dan bijvoorbeeld om camera’s en bijbehorende software om grote vogels te kunnen detecteren, gevolgd door automatische stilstand van de turbines. Of vergelijkbare dure apparatuur voor vleermuizen. Dit betekent dat het aantrekkelijker wordt om dergelijke voorzieningen in de vergunning op te nemen, en daarmee het aantal aanvaringen met de turbinebladen flink te beperken. 

Daarnaast is er via een Kamermotie eind 2023 25 miljoen euro beschikbaar gesteld voor een Kwaliteitsbudget voor éxtra natuurmaatregelen bij wind- en zonneparken. Inmiddels is besloten dit bedrag gelijkelijk te verdelen over alle 30 RES-regio’s. Het wordt in december 2024 en ergens in 2025 uitgekeerd. De RES-regio’s krijgen daarbij aanbevelingen voor het type maatregelen waaraan het geld de komende jaren besteed kan worden. Ook komen er aanbevelingen over de wijze waarop het geld aan projecten uitgekeerd kan worden. 

De Natuur en Milieufederaties krijgen een belangrijke adviesrol voor de provincies, regio’s en gemeenten op het gebied van natuurinclusiviteit bij zon- en windprojecten. In overleg met twee ministeries en het Nationaal Programma RES zijn daar afspraken over gemaakt. Natuur en Milieu Gelderland is dit voorjaar al gestart met het geven van presentaties aan RES-werkgroepen, gevolgd door werkbijeenkomsten. Voor de GMR Arnhem-Nijmegen staat zo’n bijeenkomst in de planning voor voorjaar 2025. Waar nodig kan Natuur en Milieu Gelderland advies op maat geven aan gemeenten, maar ook aan (coöperatieve) ontwikkelaars. Hebt u interesse om aan een bijeenkomst deel te nemen, of aan direct contact? Mail dan: Alex de Meijer, a.de.meijer@natuurenmilieugelderland.nl. 

Meer informatie:  
Kennispagina zonne en windenergie  
Natuur en Milieu Gelderland/energie en klimaat  

Natuur en Milieu Gelderland neemt deel aan de Adviestafel van de RES GMR Arnhem-Nijmegen 

20230616 Nijmegen Noord Alex De Meijer