Deze zomer startte hij als bestuurlijk opdrachtgever van de opgave Circulaire Regio. Nijmeegse wethouder Tobias van Elferen wil mooie dingen bereiken voor de Groene Metropoolregio en daar zit een persoonlijke missie achter.
“Je merkt dat het onderwerp circulariteit echt leeft” vertelt hij. “Toen we vroegen wie er mee wilde draaien, kwamen er veel reacties. We hebben toen besloten om alle functies gewoon dubbel te bezetten. Want die energie, die moet je oogsten. Het is leuk om te zien dat er zoveel daadkracht is! We willen regionaal iets bereiken dus het is fijn als de wethouders bijdragen. Dat extra werk hebben we er graag voor over.
Rond denken
Het ‘rond denken in circulaire ketens’ van grondstoffen vraagt om meer omvang van je regio, dus om samenwerking met andere gemeenten. Zo vergroot je de kans dat je je vraagstuk om zoveel mogelijk hergebruik te bereiken opgelost krijgt. Want de meeste circulaire opgaven blijven niet binnen de eigen gemeente. Voor mij zijn drie zaken heel belangrijk: Ten eerste dat we een hoge kwaliteit speerpunten leveren. De gemeenten moeten de inzet van de Groene Metropoolregio ècht als helpend ervaren. Zo kunnen de wethouders hun doelen bereiken. Ten tweede moeten wij als Groene Metropoolregio duidelijker zijn over wat we gaan opleveren, zodat gemeenten daar al op kunnen inspelen. En ten derde moeten wij er trots op zijn als we een bouwsteen klaar hebben. Die moeten we niet alleen met de gemeenten delen, maar met alle inwoners.
Klein starten
Want duurzaamheid is iets van ons allemaal. Mensen willen wel, maar de overheid moet laten zien ‘hoe’ en het mensen gemakkelijker maken. Daar heeft de overheid een grote rol in. Er is al een duurzame voorhoede, maar veel mensen zijn daarbij achter gebleven. Maar alles wat je doet helpt! Zo is het uitdelen van een gratis LED lamp misschien een heel klein ding, maar het kan net dat startpunt zijn dat een inwoner nodig heeft om zelf ook stappen te gaan zetten. Ik geloof in de emanciperende werking van het kleine.
Helpen en handhaven
Het is fijn als inwoners hun bijdrage leveren, maar natuurlijk vergeten we de grote partijen zoals de grote bedrijven niet. We zijn vanuit de Groene Metropoolregio bezig met het helpen van die partijen om te verduurzamen. Maar we gaan zeker ook zorgen dat de omgevingsdienst handhaaft op het verplichte deel. Er is in de regio Nijmegen een Circulaire Raad met mensen van de Rabobank, MKB, De Marn en de gemeente om alle circulaire kansen te verkennen. Ook TNO komt daar regelmatig adviseren. Dat model kunnen we wellicht in de hele regio inzetten. We moeten het elkaar makkelijker maken om goed beleid te maken. Want pas met echt goed beleid kan een wethouder aan de slag.”
“Ik geloof in de emanciperende werking van het kleine”
Wie is Tobias van Elferen: hij woont in Nijmegen West met zijn vrouw en drie kinderen van 2, 4 en 6. Hij houdt erg van zeilen en bergen beklimmen. Ook verdiept hij zich graag in wijn en goede boeken, al leest hij tegenwoordig minder door zijn werk.
Persoonlijke missie
“Het is al bijna te laat. Ik heb laatst met eigen ogen gezien hoe hard het kan gaan, waardoor voor mij persoonlijk de urgentie nog groter is. Ik was bij een gletsjer waar ik een paar jaar geleden ook al eens ben geweest. Het raakte me diep hoe ver die gletsjer nu verdwenen is. Het deed me echt pijn om te zien hoe er in een paar jaar tijd zoveel was afgebrokkeld. Deze ervaring geeft mij wel echt extra motivatie om deze opdracht voor de circulaire regio op me te nemen.”