Burgemeester Sigrid Sengers van gemeente Druten is sinds november 2023 bestuurlijk opdrachtgever van de Productieve regio. Ze zet zich vol vuur in voor het stimuleren van ondernemerschap in het mkb, meer werkgelegenheid, doorontwikkeling van (inter-)nationale clusters, versterking van duurzame logistiek en toekomstbestendige werklocaties. Er zijn nog wel wat mooie stappen te zetten, zo vertelt ze.
“Binnen een jaar hebben we de Productieve Regio nog duidelijker op de kaart gezet. Wie zijn we en wat doen we? Ik wil de onderlinge samenwerking verder verstevigen tussen mkb, onderwijs, gemeenten en andere partijen. Vooral het mkb kan nog meer verenigd en gestructureerd zijn, en als wij daar een rol in kunnen spelen zou dat mooi zijn. Want zonder sterke mkb bedrijven hebben we geen bloeiende economie! En dat is echt een randvoorwaarde om te kunnen bouwen. Soms zorgt dat wel voor moeilijke keuzes, maar als je geen goede economie hebt, heb je eigenlijk niets.”
"Samen met onze partners zoals The Economic Board wil ik ook de clusters health, energie en hightech verder op de kaart zetten. We hebben hier fantastische kennisinstellingen en veel om trots op te zijn."
Creatieve oplossingen
"Er ligt nu veel focus op woningbouw en circulariteit. Dat is ook goed, maar we moeten locaties slim verdelen en de schaarse ruimte die er is goed verdelen tussen bedrijven, natuur en recreatie, landbouw en wonen. Maar de economie is wat mij betreft echt weer aan zet. Creatief denken is daarbij een must. Zo kunnen we op bedrijventerreinen misschien eens in de hoogte gaan denken? En hoe vind je als bedrijf goede werknemers? Hier in de buurt ken ik een technisch bedrijf dat zelf een interactieve bus heeft ingericht om scholen te bezoeken en zo toekomstige medewerkers te werven. Dat soort initiatieven zijn een mooi voorbeeld voor anderen met dezelfde uitdagingen. Hier kunnen we nog veel meer van elkaar leren.”
“Economie is de motor! Zonder economie kan een gebied niet groeien en bloeien.”
Wie is Sigrid Sengers: Ze is geboren en getogen in de gemeente Druten (waar ze al als klein meisje burgemeester van wilde worden). Hiervoor werkte ze 15 jaar in Brussel. Ze woont samen met haar vriend Hugo, dochter van 12 en zoon van 10. Ze houdt van lezen, lekker eten en koken en kunst verzamelen.
Veel te bescheiden
De kracht van de Groene Metropoolregio zit hem in een aantal zaken: “Er is hier een hele mooie balans tussen levendige steden, suburbane plaatsen en een heel mooi landelijk gebied. Dat landelijke gebied is redelijk onaangetast en dat is bijzonder. Er is hier ook veel bedrijvigheid en er zijn veel mooie bedrijven die bijzondere dingen doen. We mogen veel trotser zijn op wat we hier allemaal hebben! Er zijn hier zoveel voorbeelden te vinden van hightech bedrijven die over de hele wereld werken: we zijn veel te bescheiden. We hebben echt een voorbeeldfunctie, en ook op circulair vlak hebben we een aantal pioniers in deze regio. Dat moeten we echt meer uitdragen. Ik werkte hiervoor in Brussel op een business school. Daar zag je veel trots bij de ondernemers. Daar kunnen we hier nog wat van leren!”
Robuuste basis voor verdere ontwikkeling
Er gaat sowieso al veel goed, vindt ze: “We gaan onze doelen voor woningbouw halen, dat is mooi. En de Groene Metropoolregio is een robuuste organisatie die staat. Dat is een geweldige basis om verder te kunnen groeien. We bieden een fijne leefomgeving en er is een goede onderlinge samenwerking. Nu is het zaak om te kijken of we meer gelden uit Den Haag en Europa kunnen krijgen voor alle projecten. Op naar een fantastische toekomst voor de inwoners van de Groene Metropoolregio!”