Tijdens de Regiosafari op 8 februari bezochten bestuurders uit de Groene Metropoolregio drie bedrijven, circulaire koplopers. Samen met een select gezelschap van mbo- en hbo-studenten ging de tour door de regio. Een mooi en inspirerend initiatief in de week van de circulaire economie.
GroeneWaarden
De start was bij de GroeneWaarden in Doorwerth. Na een korte, bevlogen presentatie van de eigenaren is er een kijkje genomen in de bedrijfshal waar reststromen van afval worden verzameld en verwerkt. Daarna de bus in voor een rondje over het terrein.
GroeneWaarden is een circulair bedrijventerrein in de Doorwerthse uiterwaarden, waar wordt gewerkt aan de re- en upcycling van regionale reststromen. GroeneWaarden maakt biomassa van voor onder andere Parenco (de papierfabriek in de buurt). Tegelijkertijd onderzoeken en ontwikkelen ze andere toepassingen om deze reststroom nog hoogwaardiger te verwerken, zoals bijvoorbeeld een toepassing in biobased isolatiemateriaal. Behalve groenafval uit de openbare ruimte ontvangt GroeneWaarden ook andere reststromen zoals een reststroom bouwmaterialen, zoals gebruikte plafondplaten. Dit bewerken ze tot opnieuw bruikbare producten.
Plantics
Hierna ging de bus door naar IPKW waar Plantics zit. Hier was wederom een hartelijk welkom door de directeur die het verhaal achter Plantics vertelde. De aanwezige stoelen en tafels waar iedereen aan zat, zijn gemaakt met het materiaal dat zij zelf hebben ontwikkeld: 100% biobased hars.
Plantics heeft namelijk een nieuw materiaal ontwikkeld, een alternatief voor plastic. Het is 100% biomateriaal op basis van hennep dat in iedere gewenste vorm geperst kan worden. Denk hierbij aan panelen, verkeersborden, stoelen of een plantenpot. Het productieproces is CO2-negatief. Dat betekent dat door de teelt van hennep, het juist meer CO2 opneemt in plaats van CO2 uitstoot.
Lunch bij Rijn IJssel
Tussen het tweede en het derde bezoek werd er geluncht bij ROC Rijn IJssel. De studenten van de horeca-opleiding hadden met duurzame voedselaanbieders uit de regio een lunch voorbereid.
Insus
Na de lunch ging de tour door naar Insus. Na een korte presentatie was er een rondleiding over het gigantische bedrijventerrein van 30.000 m2.
Insus recyclet isolatiemateriaal tot opnieuw te gebruiken isolatiemateriaal. Dit doen ze op zo’n manier dat daar helemaal geen uitstoot van (broeikas)gassen bij komt kijken. In november 2022 zijn ze volledig van start gegaan en leveren PIR isolatiematerialen die tot 50% uit gerecyclede materialen bestaan en aan het einde van hun levensduur volledig recyclebaar zijn. Bij volledige capaciteit kunnen ze de inhoud van 1,5 vrachtwagen per uur recyclen en ook de inhoud van 1,5 vrachtwagen per uur produceren.
Bij een maximale capaciteit berekenen ze een uitstootreductie van ruim 1,5 tot 2 miljoen ton CO2-eq per jaar. Dat staat gelijk aan ruim 500.000 (2700 kg per vlucht) vluchten naar Bangkok of ruim 3 miljoen mensen die een jaar geen vlees eten (460 kg co2 per persoon voor een jaar gemiddelde hoeveelheid vlees eten).
Inspirerende dag
Rond 15.00 uur was de tour afgelopen. Conclusie: zeer geslaagde en leerzame dag! Met dank aan de organisatie die in handen lag van de gemeente Arnhem in samenwerking met de Groene Metropoolregio.