De provincie Gelderland heeft onderzoek gedaan (planMER) naar de effecten van windparken en zonnevelden op de leefomgeving, biodiversiteit, natuur, energiesysteem, milieu en het landschap. Het milieueffectrapport Windbeleid en Regionale Energie Strategieën, ligt vanaf 20 januari 2025 ter inzage.
De Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen heeft voorafgaand aan dit Gelders milieuonderzoek een eigen planMER-proces doorlopen om haar Regionale Energiestrategie (RES) te herijken.
Om in Gelderland duurzame energie op te wekken worden windparken en zonnevelden gebouwd en gaan we gebruikmaken van duurzame warmtebronnen. De ruimte is beperkt, want we moeten ook woningen bouwen, hebben schoon drinkwater nodig en de natuur moet de ruimte hebben. Provincie, gemeenten, regio’s en waterschappen moeten goede afwegingen kunnen maken over wat op welke locatie kan. Hiervoor is informatie nodig over de effecten van ruimtelijke ontwikkelingen op de omgeving en het milieu.
Provinciale planMER
De provincie Gelderland heeft onderzoek laten doen en het milieueffectrapport Windbeleid en Regionale Energie Strategieën (RES) opgesteld. De planMER is een feitelijk en onafhankelijk onderzoek, zonder politieke of maatschappelijke keuzes. Het onderzoek laat zien wat de milieueffecten zijn van mogelijk aan te leggen windparken en zonnevelden, maar maakt geen keuzes voor locaties. Gesprekken over deze ruimtelijke keuzes vinden plaats ná afronding van het onderzoek. De uitkomsten helpen dan om een zorgvuldige onderbouwing te geven over waar windparken, zonnevelden en duurzame warmtevoorzieningen kunnen komen. Zo gebruikt de provincie de resultaten van het onderzoek bijvoorbeeld om het provinciaal windbeleid aan te passen aan de RES. Ook gebruiken we de resultaten om samen met de energieregio’s verder te werken aan de RES 1.0.
Regionale planMER GMR
Het hoofdrapport van de provinciale planMER bevat de milieueffecten van zonne- en windenergie en duurzame warmtebronnen in heel Gelderland. Het onderzoek is voor de hele provincie op dezelfde manier uitgevoerd en de uitkomsten zijn op dezelfde manier verkregen.
Voorafgaand aan het provinciale milieuonderzoek, heeft de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen (GMR) een regionaal planMER-proces doorlopen om haar RES te herijken. De regio heeft er daarom voor gekozen geen regionaal rapport op te stellen binnen de Gelderse planMER. De regio Arnhem-Nijmegen is wel onderdeel van het hoofdrapport, maar er is geen Regionale Aanvulling.
De planMER RES GMR is sinds de zomer van 2023 beschikbaar, zie plan MER RES Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen. De uitkomsten helpen de bestuurders in de afwegingen en besluiten die zij nemen ten aanzien van duurzame opwek in zoekgebieden binnen hun gemeente. De planMER van de RES GMR wordt vastgesteld tegelijk met de RES 2.0 in de tweede helft van 2025.
Uw mening over het ontwerp planMER van de provincie
Gedeputeerde Staten hebben het ontwerp milieueffectrapport vastgesteld en vanaf 20 januari 2025 ter inzage gelegd. Van maandag 20 januari tot en met maandag 3 maart 2025 kan iedereen de stukken bekijken en hierop reageren door een zienswijze in te dienen. De ontwerp planMER en de bijbehorende stukken staan vanaf 20 januari 2025 op www.gelderland.nl/planmerwindbeleid
Hier staat ook meer informatie over hoe u een zienswijze indient.
Online informatiebijeenkomst
De provincie organiseert op 5 februari en 11 februari 2025 digitale bijeenkomsten waarin we het ontwerp milieueffectrapport toelichten en waar u vragen kunt stellen. Aanmelden voor één van de bijeenkomsten kan tot en met vrijdag 31 januari 2025 via dezelfde link.
De provincie stelt een reactienota vast waarin staat op welke manier de zienswijzen worden verwerkt in het milieueffectrapport. Ook brengt de Commissie mer advies uit. Medio 2025 volgt het definitieve milieueffectrapport, samen met de reactienota en het advies van de Commissie mer.
Afbeelding: © provincie Gelderland