Begin december was de jaarlijkse conferentie van het POLIS-netwerk, dit jaar in Brussel. De Groene Metropoolregio is al jaren gerespecteerd lid van dit Europese netwerk waarin kennis wordt uitgewisseld over duurzame mobiliteit.
Na eerdere edities van de conferentie in Göteborg en een uitgebreide digitale variant in de Groene Metropoolregio in 2020, keerde deze nu terug op 'eigen bodem' in de Belgische hoofdstad. Ruim 200 sprekers en 900 deelnemers spraken gedurende drie inspirerende dagen met elkaar over het slimmer, veiliger en schoner maken van mobiliteit.
Naast de workshops en een sterke key-note van de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, bood de POLIS-conferentie ook weer plek aan de jaarlijkse bijeenkomst van de POLIS Political Group. In deze Political Group ontmoeten gelijkgestemde politici die actief zijn op het gebied van mobiliteit elkaar.
Fietstocht
Elke van den Brandt, de Brusselse minister voor mobiliteit was dit jaar gastgever van de Political Group en nam de deelnemers mee op een avontuurlijke fietstocht door de Brusselse binnenstad. Ze liet zien hoe Brussel omgaat met de inzet en het gebruik van deelfietsen en -scooters en benoemde daarmee een onderwerp dat ook hoog op de agenda van de Groene Metropoolregio staat: Op naar nóg meer deelfietsen en -scooters in de regio Arnhem-Nijmegen | Slim & Schoon Onderweg (slimschoononderweg.nl).
Inclusieve mobiliteit
Dat mobiliteit niet alleen over infrastructuur gaat, benadrukte wethouder Cilia Daemen. Namens de Groene Metropoolregio deelde zij enkele sterke voorbeelden met haar collega’s uit Parijs, Stockholm, Bologna, Barcelona en Leuven. Zo vertelde zij hoe MEE Gelderse Poort jongeren traint om zelfstandig het OV te kunnen gebruiken. Het belang van toegankelijk verkeer en het versterken van de aandacht voor inclusieve mobiliteit werd breed onderschreven en zal ook een thema worden waarmee POLIS de komende tijd verder aan de slag gaat.