In 2020 startten vier gemeenten – Lingewaard, Overbetuwe, Zevenaar en Druten – een pilot om een wandelnetwerk aan te leggen. In augustus 2021 werd het wandelnetwerk officieel geopend bij kasteel Doornenburg. We vroegen Mireille Borgers, beleidsmedewerker Recreatie & Toerisme bij de gemeente Lingewaard, hier meer over te vertellen.
Het wandelnetwerk: wat het is
Het wandelnetwerk bestaat uit verschillende wandelpaden waar paaltjes de routes aangeven. Sommige paden sluiten op elkaar aan en er zijn ook verbindingsstukken tussen routes. Wandelaars kunnen de route dus langer of korter maken. De routes zijn goed bewegwijzerd en daardoor gemakkelijk te volgen. In Lingewaard zijn er drie startpunten: Bemmel - Kinkelplein, Gendt - Julianaplein en bij kasteel Doornenburg. Daar staan ook informatiepanelen met de verschillende wandelroutes en andere informatie. Het is mogelijk om een bestaand rondje te lopen, maar wandelaars kunnen ook zelf routes samenstellen.
De pilot bleek een succes. “We hebben ongeveer 38 kilometer aan wandelroutes aangelegd binnen gemeente Lingewaard. Binnenkort beginnen we aan de volgende fase. Het uiteindelijke doel is om in onze hele gemeente te voorzien van een mooi wandelnetwerk, welke aansluit op de aangrenzende gemeenten en Park Lingezegen.
De totstandkoming van de pilot
Op toeristisch gebied werkten gemeente Lingewaard en Overbetuwe in De Betuwe al veel samen. Eén van de kernwaarden binnen recreatie & toerisme is ‘actief bewegen’. Er wordt veel gefietst over de fietspaden, maar nog niet genoeg gewandeld. “Vanuit de gemeenten willen we mensen laten bewegen. Bovendien willen we hen op een makkelijke en uitnodigende manier de omgeving laten ontdekken”.
Uit een inventarisatie van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen (TVAN) bleek dat meer gemeenten een wens voor een wandelnetwerk hadden. Reden waarom er nu met alle gemeenten in de regio, ondersteund door de provincie Gelderland, een dekkend wandelnetwerk wordt gerealiseerd.
Een meerwaarde voor velen
Het netwerk brengt veel wandelgenot voor zowel bezoekers als de inwoners, geeft Mireille aan. “We hebben al veel positieve reacties ontvangen. Toeristen zijn verwonderd over al het water wat in en langs onze regio en gemeente stroomt. Maar ook over de mooie, groene natuur en de dijken. Dat verwachten ze niet als ze een bezoek brengen aan de steden Arnhem en/of Nijmegen en ook een dagje Lingewaard doen”.
Daarnaast leren inwoners hun eigen omgeving opnieuw kennen. Het netwerk nodigt uit om de omgeving wandelend te ontdekken. Ze lopen vaak hetzelfde geijkte rondje, maar kunnen nu makkelijker een andere route volgen. Ook voor de horeca is het een welkom aanvulling . Horecazaken worden vaker bezocht omdat ze aangegeven staan op de wandelkaart.
“We willen mensen laten bewegen en hen op een laagdrempelige manier de omgeving laten zien. Zodat ze kunnen zien hoe mooi het in onze regio is. Er zijn leuke wandel- en struinroutes, er is mooie natuur en veel water”
Er waren uitdagingen, maar het proces verliep goed
Ondanks dat het uitzetten van een wandelnetwerk een nieuw project was, verliep het proces goed. De samenwerking met de organisaties TVAN, Uiterwaarde en Folkersma was erg prettig en constructief. Het bleek een uitdaging om de routepaaltjes te plaatsen, volgens Mireille. “Je hebt te maken met verschillende grondeigenaren zoals particulieren, het Waterschap en Staatsbosbeheer. De gemeente koos er daarom voor om zoveel mogelijk paaltjes op gemeentegrond te plaatsen om lastige situaties te voorkomen.”
Met het realiseren van het wandelnetwerk zijn ook oude wandelfolders die vroeger verkocht werden in VVV Huissen veelal gebruikt als basis. “Bestaande routes blijven daarmee bestaan en gaan niet verloren”.
De toekomst van het netwerk
“We willen de routes zo zichtbaar mogelijk maken voor iedereen. Daar hebben we sterke promotie voor nodig. Op dit moment doen we dat via de website De Betuwe | Officiële Toeristische Website (visitnijmegen.com) of Wandelen in de Betuwe (visitnijmegen.com). Op deze website staat de wandelkaart en andere mooie routes door de Betuwe. In de toekomst pakken we dat regio-breed op. Uiteindelijk willen we een goede website waar alle routes op staan. Verder willen we dat er mooie arrangementen gemaakt worden zodat bezoekers onze regio verder kunnen ontdekken!”