Actueel

Inwerkprogramma speerpunt Circulaire Bouw en Infra

  • Actueel
  • Inwerkprogramma speerpunt Circulaire Bouw en Infra
Datum: 17 april 2023

Inwerkprogramma speerpunt Circulaire Bouw en Infra

Eye openers voor circulaire bouw en infra

Op verzoek van de bestuurlijke opdrachtgevers van het speerpunt Circulaire Bouw en Infrastructuur, Bea Schouten (Wijchen) en Joa Maouche (Renkum), heeft de speerpuntgroep drie (in)werkbezoeken georganiseerd.

Op 24 maart werden we door projectleiders Karel Stolk en Sil Polman ontvangen in Arnhem, bij de circulaire bouwprojecten zwembad Valkenhuizen en sporthal Middachtensingel en bij de heringerichte Hugo de Grootstraat. Projecten waarbij nadrukkelijk ingezet is op het beperken van het gebruik van primaire materialen en grondstoffen door bij de sloop zo veel mogelijk materialen te laten hergebruiken (Valkenhuizen) en door hergebruik van betonplaten die vrijgekomen waren bij de sloop van het Prinsenhof gebouw van de provincie (sporthal). In de Hugo de Grootstraat is maximaal ingezet op schoon en emissieloos bouwen, o.a. door het gebruik van elektrisch materieel.

Op 7 april werden we, samen met wethouder Wim Wink (Heumen) die extra aangesloten was, in Duiven ontvangen door wethouder Gemma Tiedink en projectleider Paul Groenen, met een verhelderende toelichting op de herinrichting van de Rijksweg. In dat project kwamen minder materiaalgebruik, klimaatadaptatie, vergroening en schoon bouwen samen! Voor het tweede deel van dit (in)werkbezoek zijn we ontvangen door Bram Bevers van de houten woningfabriek GeWOONhout in Wehl. Hier worden jaarlijks enkele honderden modulaire houten woningen in elkaar gezet.

En hoe reageerden de bestuurlijke opdrachtgevers op de eerste twee (in)werkbezoeken?
Bea Schouten:
“De werkbezoeken geven mij vertrouwen dat het mogelijk is om echt grote stappen te maken in het circulair bouwen en aanbesteden. Het helpt dan enorm als je als gemeente zelf kaders stelt heb ik gezien in Arnhem en Duiven. En de houten huizen van geWOONhout, snel leverbaar en in een paar dagen plaatsbaar, gaan een enorm verschil maken in uitstoot en in snelheid van plaatsen. Ik was fan en zie me er wel in wonen!”

Joa Maouche:
“Het werkbezoek in Arnhem was een eye opener als het gaat om slim aanbesteden en het zo goed mogelijk co2 en stikstof-vrij werken bij onderhoud en aanleg van wegen. Bijkomend voordeel van de inzet van elektrische apparaten? Minder lawaai en veel minder luchtvervuiling!

We zijn in Duiven zeer gastvrij ontvangen door Gemma Tiedink met een inspirerend verhaal over de circulaire aanleg van de Rijksweg waarbij de lessen rondom het toepassen van de MKI analysetool direct toepasbaar blijken te zijn bij projecten waar ik zelf verantwoordelijk voor ben in Renkum.”

Op 14 april volgde nog een bezoek aan Nijmegen, waar we een kijkje namen in de wijk Jerusalem en bij de woningfabriek van Eco+Bouw en M-home.