Actueel

Aad van Orden: ‘Een gebiedsprogramma is maatwerk’

  • Actueel
  • Aad van Orden: ‘Een gebiedsprogramma is maatwerk’
Datum: 04 september 2024

Nu duidelijk is welke opgaves vanuit de Verstedelijkingsstrategie, het regioarrangement en het NOVEX Ontwikkelperspectief een beslag krijgen op onze regio, komt het aan op de invulling. Waar gebeurt komende jaren wat? Om deze stap behapbaar te maken, is de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen opgedeeld in vier gebieden: Arnhem/Veluwezoom, Middengebied, Rijk van Nijmegen en de Liemers. In elk gebied wordt momenteel gewerkt aan een gebiedsprogramma. In een reeks van vier verhalen passeren de vier gebieden met hun programma’s de revue. Wethouder Aad van Orden van de gemeente Zevenaar bijt voor de Liemers het spits af.

“De uitdaging is om alle opgaves in ons gebied samen te brengen. Zodanig dat we de samenleving functionerend houden”, zegt Aad van Orden. Namens de gemeenten in de Liemers vervult hij de rol van bestuurlijk gebiedstrekker. “Het is zeker geen gemakkelijke opgave”, erkent de wethouder. “Het gaat om veel thema’s. De kreet ‘bouwen, bouwen, bouwen’ staat het meest prominent op de agenda, maar het gaat ook over bijvoorbeeld de energietransitie, natuur, bedrijvigheid en landbouw. En hoe zorg je ervoor dat de voorzieningen bereikbaar blijven? Duidelijk is dat we niet onbeperkt de stad kunnen blijven uitsmeren over het platteland. Dus moeten we ervoor zorgen dat we door slimme combinaties de dingen een goede plek geven.”

BusinessPark 7Poort 2

Dat dit om regionale samenwerking vraagt, is voor de bestuurlijk gebiedstrekker vanzelfsprekend. “Gemeentegrenzen zijn maar grenzen op papier”, zegt hij. “Regionaal de vraagstukken oppakken is de enige manier waarop je met de schaarse ruimte verantwoord kunt omgaan.” Dat is precies wat er in de Liemers gebeurt. Zo zitten de gemeenten met elkaar om de tekentafel als het gaat om de economische ontwikkeling in de regio. Van Orden: “Welke type bedrijvigheid willen we op onze bedrijventerreinen realiseren? Blijft er behoefte aan bedrijfshallen of krijgen we meer behoefte aan kantoren voor kennisbedrijven? In Zevenaar zijn we bezig met de uitwerking van het nieuwe bedrijventerrein BusinessPark 7Poort 2. 7Poort 1 is al nagenoeg uitverkocht, op de nieuwe locatie beschikken we over 36 hectare uitgeefbaar bedrijventerrein. We zitten nu volop in de bestemmingsplanprocedure.”

 

Impressie van 7Poort 2

Van waakvlam naar beweging

De woningbouw krijgt in de regio ook al een impuls. De totale opgave voor de Liemers is om zo’n 4.000 woningen te realiseren. Ongeveer de helft daarvan ligt op het bordje van Van Orden. Hij ziet het als kans. “In de wijk vlak achter het gemeentehuis in Zevenaar zouden oorspronkelijk 60 dure woningen komen. Nu worden het er 325 in het betaalbare segment. Het bouwplan lag stil, maar nu zit er weer beweging in.” Datzelfde geldt voor de plannen met het terrein van het voormalige schoolgebouw Vestersbos in Zevenaar. “Die plannen stonden op de waakvlam, nu vormen we het oorspronkelijke plan om tot woningbouw. Ook hier willen we woningen bouwen in het betaalbare segment.” De andere Liemerse gemeenten zijn ook bezig met de woningopgave. “In Westervoort is het plan dat er woningbouw komt op de plek van de huidige sportvelden. De velden worden verplaatst. In Duiven speelt volop de discussie over geschikte locaties voor woningbouw. In Doesburg zijn ze flink bezig om naar ‘harde’ plannen te gaan. Het meest concreet zijn ze in Zevenaar.”

Brick valley

Met de andere opgaves is het nog puzzelen. Als voorbeeld noemt Van Orden het winkelbestand. “Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze winkelgebieden interessant blijven? Eén oplossing is om naar dubbelfuncties te kijken”, schetst de wethouder. Een ander voorbeeld is de energietransitie. De Liemers wordt ook wel ‘brick valley’ genoemd, met de verschillende steenfabrieken. Van Orden: “Deze bedrijven verwarmen op aardgas. Met hen bekijken we welke transitie ze kunnen doormaken, dus of ze op andere manieren stenen kunnen bakken. En ook: kunnen we met de warmte die via hun schoorstenen verdwijnt, woningen verwarmen? Tot welke oplossingen je in de energietransitie komt, is maatwerk. Echt locatiegebonden.”

Van zacht naar hard

De antwoorden op de verschillende vraagstukken komen in het uiteindelijke gebiedsprogramma. “We zitten nog midden in dat proces”, schetst de bestuurlijk gebiedstrekker. Hij hoopt dat over een halfjaar meer plannen zijn omgezet ‘van zacht naar hard’. “De nadruk ligt op realisatiekracht, al vind ik het toch ook lastig om precies te zeggen waar we over een halfjaar staan. Bij de energietransitie zijn het bijna dagkoersen. Dat is ook bij de netcongestie zo. Wat dat betreft blijft het een beetje koffiedik kijken. In ieder geval verwacht ik dat we over een halfjaar stappen hebben gezet binnen de woonopgave. Het gaat de komende tijd nog meer om prioritering, slimme combinaties maken en met elkaar consensus vinden. Ook daarmee verwacht ik stappen te zetten.”

Kaart met gebiedsuitwerkingen

Kaart met gebiedsuitwerkingen
Klik op de kaart met gebiedsuitwerkingen om te vergroten


Gerelateerd nieuws